O nas

Założycielem Zaparz mnie jest Michał Sitarek

 

Kawa to moja wielka przygoda. Wszystko zaczęło się w 2004 r. gdy zacząłem być regularnym gościem różnych kawiarni. Na początku były to mniejsze i niezależne kawiarnie, później pojawiło się Coffeeheaven a po nim stałem się stałym bywalcem kawiarni specialty. Pracując w przez większą część swojego życia zawodowego w bankowości zdałem sobie nagle sprawę, że kwoty wydawane przez mnie na kawę we wspomnianych kawiarniach stanowią już pokaźną część mojego budżetu! 

 

W 2015 wraz z Agatą Bakun otworzyliśmy Czytelnię - kawiarnię specialty na Starych Bielanach w Warszawie. Agata miała ogromną pasję do książek a ja chciałem prowadzić kawiarnię. Połączyła nas ogromna pasja do jakości, którą wyrażaliśmy podając naszym gościom coraz lepszą i lepszą kawę. Czytelnia stała się jedną z najlepszych kawiarni w Polsce!
Wdrażaliśmy wiele rozwiązań będących inspiracją dla innych.

 

Odwiedźcie koniecznie Kawiarnię Czytelnia

 

Praca z kawą i przy kawie wymaga doświadczania i próbowania kawy w wielu miejscach. Dlatego baristki i bariści tak często odwiedzają inne kawiarnie! Jako osoba odpowiedzialna za kawiarnię i jednocześnie pracująca za barem czułem, że muszę bardziej doświadczać i próbować kawy poza własnym miejscem. Stąd taka ogromna chęć do podróży kawowych po Polsce i Europie. Poznałem wiele miejsc, tych z mniejszych polskich miejscowości i dużych europejskich metropolii, gdzie kawa jest najważniejszym produktem. Jej jakość jest na pierwszym miejscu a doświadczenie gości jest naprawdę ważne dla pracujących tam osób. 

 

Gdzieś po drodze pomiędzy kolejnym festiwalem kawy w Amsterdamie a pracą przy ekspresie w Czytelni powstał pomysł na pakowanie zmielonych ziaren w formie jednorazowej porcji do parzenia w AeroPress. 

W 2016 roku Filip Kucharczyk został Mistrzem Polski a następnie Świata w parzeniu kawy metodą AeroPress. Filip, przez kilka początkowych rund mistrzostw polski, parzył kawę zmieloną dzień wcześniej i zapakowaną próżniowo! 

Pamiętam, że było to dla mnie ważne wydarzenie w rozwoju koncepcji naszego pomysłu. 

Prowadzenie kawiarni, praca za barem i rozmowy z gośćmi pochłaniały tak dużo czasu i energii, że pomysł pozostawał w sferze planów. 

 

Wraz z nadejściem pandemii COVID-19 Kawiarnia Czytelnia została zmuszona do ograniczenia swojej działalności. Dzięki temu mieliśmy czas na wdrożenie pomysłu na pakowanie zmielonych ziaren w formie saszetek do parzenia w AeroPress. 

Początkowo zbieraliśmy opinie gości oraz naszych znajomych i nieśmiało zaczęliśmy sprzedaż w kawiarni. Pozytywne opinie oraz rosnące zainteresowanie zachęciły nas do rozwijania pomysłu. Pierwsi odbiorcy saszetek cały czas są naszymi klientami! 

 

Spróbuj naszego pomysłu na kawę specialty.

 

Pracownia Zaparz mnie




Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl