Założycielem Zaparz mnie jest Michał Sitarek
Kawa to moja wielka przygoda. Wszystko zaczęło się w 2004 r. gdy zacząłem być regularnym gościem różnych kawiarni. Na początku były to mniejsze i niezależne kawiarnie, później pojawiło się Coffeeheaven a po nim stałem się stałym bywalcem kawiarni specialty. Pracując w przez większą część swojego życia zawodowego w bankowości zdałem sobie nagle sprawę, że kwoty wydawane przez mnie na kawę we wspomnianych kawiarniach stanowią już pokaźną część mojego budżetu!
W 2015 wraz z Agatą Bakun otworzyliśmy Czytelnię - kawiarnię specialty na Starych Bielanach w Warszawie. Agata miała ogromną pasję do książek a ja chciałem prowadzić kawiarnię. Połączyła nas ogromna pasja do jakości, którą wyrażaliśmy podając naszym gościom coraz lepszą i lepszą kawę. Czytelnia stała się jedną z najlepszych kawiarni w Polsce!
Wdrażaliśmy wiele rozwiązań będących inspiracją dla innych.
Odwiedźcie koniecznie Kawiarnię Czytelnia !
Praca z kawą i przy kawie wymaga doświadczania i próbowania kawy w wielu miejscach. Dlatego baristki i bariści tak często odwiedzają inne kawiarnie! Jako osoba odpowiedzialna za kawiarnię i jednocześnie pracująca za barem czułem, że muszę bardziej doświadczać i próbować kawy poza własnym miejscem. Stąd taka ogromna chęć do podróży kawowych po Polsce i Europie. Poznałem wiele miejsc, tych z mniejszych polskich miejscowości i dużych europejskich metropolii, gdzie kawa jest najważniejszym produktem. Jej jakość jest na pierwszym miejscu a doświadczenie gości jest naprawdę ważne dla pracujących tam osób.
Gdzieś po drodze pomiędzy kolejnym festiwalem kawy w Amsterdamie a pracą przy ekspresie w Czytelni powstał pomysł na pakowanie zmielonych ziaren w formie jednorazowej porcji do parzenia w AeroPress.
W 2016 roku Filip Kucharczyk został Mistrzem Polski a następnie Świata w parzeniu kawy metodą AeroPress. Filip, przez kilka początkowych rund mistrzostw polski, parzył kawę zmieloną dzień wcześniej i zapakowaną próżniowo!
Pamiętam, że było to dla mnie ważne wydarzenie w rozwoju koncepcji naszego pomysłu.
Prowadzenie kawiarni, praca za barem i rozmowy z gośćmi pochłaniały tak dużo czasu i energii, że pomysł pozostawał w sferze planów.
Wraz z nadejściem pandemii COVID-19 Kawiarnia Czytelnia została zmuszona do ograniczenia swojej działalności. Dzięki temu mieliśmy czas na wdrożenie pomysłu na pakowanie zmielonych ziaren w formie saszetek do parzenia w AeroPress.
Początkowo zbieraliśmy opinie gości oraz naszych znajomych i nieśmiało zaczęliśmy sprzedaż w kawiarni. Pozytywne opinie oraz rosnące zainteresowanie zachęciły nas do rozwijania pomysłu. Pierwsi odbiorcy saszetek cały czas są naszymi klientami!
Spróbuj naszego pomysłu na kawę specialty.
Pracownia Zaparz mnie