Nasze saszetki są ustawiane pod poniższe receptutury parzenia V60 na 200 i 300 gram wody.
Przepis V60 na 300g wody
Metoda na jedno zalanie, podzielone na dwa etapy:
0. Przygotuj wodę o temperaturze 100°C i przelej nią filtr w V60
- Wsyp saszetkę i wyrównaj ziarna
- PREINFUZJA od 0:00 do 0:45
Wlej ruchem okrężnym 50g wody i zakręć V60
- FAZA SZYBKA od 0:45 do 1:00
Wlej zadecydowanie, ruchem okrężnym, wodę do 180g
Skieruj strumień na filtr, aby spłukać ziarna z brzegów do środka
- FAZA WOLNA od 1:00 do 1:30
Wlej spokojnie, ruchem okrężnym, wodę do 300g
- Twój czas parzenia powinen wynosić od 2:50 do 3:20
Przepis V60 na 200g wody
Metoda na 4 zalania po 50g wody:
0. Przygotuj wodę o temperaturze 100°C i przelej nią filtr w V60
- Wsyp saszetkę i wyrównaj ziarna
- Od 0:00 do 0:10 wlej 50g wody ruchem okrężnym i zakręć V60
- Od 0:30 do 0:40 wlej 50g wody ruchem okrężnym
Skieruj strumień na filtr, aby spłukać ziarna z brzegów do środka
- Od 1:00 do 1:10 wlej 50g wody ruchem okrężnym
- Od 1:30 do 1:40 wlej 50g wody ruchem okrężnym
- Twój czas parzenia powinien wynosić od 2:50 do 3:20
-