Jak parzyć V60 - wersja krótka

Nasze saszetki są ustawiane pod poniższe receptutury parzenia V60 na 200 i 300 gram wody. 

 

Przepis V60 na 300g wody

Metoda na jedno zalanie, podzielone na dwa etapy:

 

  0.  Przygotuj wodę o temperaturze 100°C i przelej nią filtr w V60 

 

  1. Wsyp saszetkę i wyrównaj ziarna

 

  1. PREINFUZJA od 0:00 do 0:45  

Wlej ruchem okrężnym 50g wody i zakręć V60

 

  1. FAZA SZYBKA od 0:45 do 1:00 

Wlej zadecydowanie, ruchem okrężnym, wodę do 180g 

Skieruj strumień na filtr, aby spłukać ziarna z brzegów do środka

 

  1. FAZA WOLNA od 1:00 do 1:30 

Wlej spokojnie, ruchem okrężnym, wodę do 300g

 

  1. Twój czas parzenia powinen wynosić od 2:50 do 3:20



 

Przepis V60 na 200g wody 

Metoda na 4 zalania po 50g wody:  

 

  0.  Przygotuj wodę o temperaturze 100°C i przelej nią filtr w V60 

 

  1. Wsyp saszetkę i wyrównaj ziarna  

 

  1. Od 0:00 do 0:10 wlej 50g wody ruchem okrężnym i zakręć V60  

 

  1. Od 0:30 do 0:40 wlej 50g wody ruchem okrężnym 

Skieruj strumień na filtr, aby spłukać ziarna z brzegów do środka  

 

  1. Od 1:00 do 1:10 wlej 50g wody ruchem okrężnym  

 

  1. Od 1:30 do 1:40 wlej 50g wody ruchem okrężnym   

 

  1. Twój czas parzenia powinien wynosić od 2:50 do 3:20



 

Jak parzyć V60 - wersja długa

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl