Jak parzyć AeroPress

Nasze saszetki są ustawiane pod poniższą recepturę parzenia AeroPress. 

 

Każda kawa, jaką znajdziecie w saszetce do parzenia w AeroPress, została przez nas “ustawiona” - czyli zaparzona kilkukrotnie zgodnie z wypracowaną przez nas recepturą. Dobierając mielenie w taki sposób, aby kawa smakowała słodko, zgodnie z jej charakterem pochodzenia.
Tak, aby smak kawy był złożony i kompleksowy, a po przełknięciu zostawał na języku.


Naszym zdaniem są to cechy dobrej kawy, niezależnie czy pijemy kawę przelewową, bezpośrednio zmieloną przed parzeniem i podaną w kawiarni, czy z saszetki Zaparz mnie. 

 

Receptura wywodzi się z kawiarni Forum w Warszawie. 

Jeśli nigdy nie piliście kawy w Forum to zapraszamy do odwiedzenia tego miejsca! 

 

Przepis AEROPRESS 

Na 220g wody 

Metoda odwrócona (invert) 

 

   0. Przygotuj wodę o temperaturze 100 °C i przelej nią dwa filtry w sitku 

   1. Wlej do odwróconego AeroPress 100g wody 

 

   2. Wsyp saszetkę i włącz stoper 

 

   3. Dolej pozostałą część wody, tak aby zostawić 1,5 cm przestrzeni (na wadze powinno być 236g)

 

   4. Zamieszaj i nakręć sitko 

 

   5. Gdy stoper pokazuje 1:00 odwróć AeroPress i przeciśnij w 20 sekund

 

   6. Gdy usłyszysz charakterystyczne syczenie to znak, że Twoja kawa jest gotowa! Smacznego :) 

 

 

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl