Jak mielimy kawę

Najważniejszą rzeczą w parzeniu kawy jest równa ekstrakcja.

Co oznacza, że kawa jest równo zaparzona i jaki to ma wpływ na smak naparu, który pijemy? 


Podczas mielenia kawy rozdrabniamy ziarno na wiele małych elementów. Robimy to po to, aby zaparzyć kawę w akceptowalnym dla nas czasie, zwykle jest to kilka minut. Z całych, niezmielonych ziaren można uzyskać zadowalający napar, ale potrzeba na to parę dni. Nikt nie chce czekać tak długo na swoją kawę, dlatego mielimy ziarna. 

 

Zmielone cząstki ziaren różnią się od siebie wielkością. Nawet, kiedy zmielimy je na tym samym ustawieniu naszego młynka. Większe cząstki kawy będą parzyć się inaczej od mniejszych. Kiedy większa cząstka będzie w środku swojej optymalnej ekstrakcji, to mniejsza prawdopodobnie w tym samym momencie będzie już przeparzona. Zacznie się z niej rozpuszczać gorycz do naszego naparu. 

Dlatego warto wydać na młynek duże pieniądze. Droższy młynek zapewnia mniejszy rozrzut pomiędzy najmniejszą a największą cząstką zmielonej kawy. Czyli zmielone cząstki kawy są podobnej wielkości, a odchylenie rozmiaru między nimi jest niewielkie. Mówimy wtedy, że młynek ma równy przemiał. 

 

W pracowni Zaparz mnie pracujemy na włoskim młynku Mazzer ZM. Jest to profesjonalny młynek dedykowany branży specialty. Możecie go spotkać w kawiarni Typika w Warszawie, która się mieści przy ul. Kolejowej 47 czy Kawiarni Czytelnia na warszawskich Starych Bielanach. 

Umożliwia on precyzyjne ustawienie grubości mielenia, w oparciu o skalę wyrażoną w mikrometrach. 

Z reguły kawę pod AeroPress mielimy w zakresie 442-485 mikrometrów, a pod V60 w zakresie 551-635 mikrometrów. 

Co oznacza, że ziarna zostały zmielone na ustawieniu 600? 

Wartość 600 to nic innego jak odległość jednego żarna od drugiego, wyrażona w mikrometrach. 600 mikrometrów to 0,6 milimetra. 

Ciekawostka jeden klik na osi standardowej w młynku Comandante to 28 mikrometrów. Przy Red Clix w zakresie do 15 jeden klik to 5,5 mikrometra. Natomiast powyżej 15 jeden klik to 14-15 mikrometrów. 

 

Naszym zdaniem dysponujmey najlepszym młynkiem do mielenia kaw alternatywnych. 

Co więcej dokonaliśmy jeszcze jednej ważnej zmiany. 

Wymieniliśmy bowiem żarna z oryginalnych firmy Mazzer na żarna projektowane i produkowane w Korei przez firmę SSP Grinding Solution, specjalnie dla branży specialty. Zależało nam, aby jeszcze bardziej ujednolicić przemiał i zmniejszyć rozrzut pomiędzy najmniejszą a największą cząstką zmielonej kawy. 

 

Pamiętaj jednak, że najlepszy przemiał, czyli równy nie jest jednoznaczny z równą ekstrakcją! 

 

Lepszy przemiał ma nam umożliwić i ułatwić równą ekstrakcję. Jednak to w Twoich rękach i od Twojego skupienia zależy, czy kawa zostanie równo zaparzona. 

 

Jak smakuje równo zaparzona kawa? 

Wyobrażając sobie równo zaparzoną kawę to myślimy o jej czystym i transparentnym smaku. Może być to smak czerwonych owoców lub czekolady, ale musi on być wyraźny i powinien się wybijać ponad inne odczucia przy piciu naparu. Pierwszy smak przechodzi w delikatną słodycz i długo z nami zostaje. Tak, że czujemy go przez parę minut po przełknięciu. Jeśli pijesz już jakiś czas kawy specialty, to na pewno rozumiesz, o czym mówimy. 

Jeśli to Twoje początki, to takie doznania są dopiero przed Tobą! 



Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl